Diētisks mazkaloriju ziedkāpostu risoto

veganu-risotoDiētisks mazkaloriju ziedkāpostu risoto pagatavots tikai no dārzeņiem, bez graudaugiem, līdz ar to ir diētisks un vienlaicīgi veselīgs ēdiens.

Daudziem zināms, ka dārzeņiem ir spēcīga pretvēža iedarbība, bet izrādās, ka “labās vielas” mēs nespējam uzņemt vienkārši ēdot vārītus dārzeņus – vislabākais vienmēr visu ēst pēc iespējas svaigāku, zaļāku, nevis pagatavotu. Kā krustziežu dzimtas dārzeņos saglabāt “labās vielas”?

! Ziedkāpostus pirms apstrādes (ja plānā ir tos vārīt, cept) ir ieteicams sasmalcināt ēdiena smalcinātajā jeb food procesorā un atstāt uz stundu, lai nostāvās un savā starpā savienojas tajās esošās ķīmiskās vielas –  enzīmi, jo pagatavotos brokoļos, piemēram, kaut vai tvaicētos tie praktiski ir zuduši.

No šiem enzīmiem izveidojas viela jeb savienojums, ko sauc par sulforafānu, kam piemīt spēcīga pretvēža iedarbība. 

Sulforafāns ir sastopams arī citos krustziežu dzimtas dārzeņos – brokoļos, kāpostos, Briseles kapostos.

Sastāvdaļas:

1 galviņa ziedkāposts

400 g zaļie zirnīši (es ņēmu saldētos)

1 burkāns

1 tējk. karija pulveris

1 ēd.k. rauga pārslas

Pagatavošana:

Ziedkāpostu sadala pa rozetēm un liek ēdiena smalcinātājā – sasmalcina, līdz izveidojas rīsiem līdzīgs maisījums. Atstāj uz os 40 min, lai “iedarbojas enzīmi”. Pēc laiciņa uz pannas sāk sutināt zaļos zirnīšus, tikmēr sarīvē burkānu un liek pie zirnīšiem. Tad liek klāt sasmalcinātos ziedkāpostus un pievieno kariju. Ja nepieciešams, laiku pa laikam var pieliet klāt nedaudz ūdeni. Var pievienot arī ēdamkaroti olīveļļu, bet es eļļu klāt neliku. Kad viss ir pasutinājies, pievieno rauga pārslas un apmaisa. Dārzeņi būs gatavi diezgan drīz – principā to varēs just pēc garšas, kad mīksti – tad gatavs.

Minimāls pagatavošanas laiks un diētiskais mazkaloriju ēdiens ir gatavs!

Pasniedzot var pārkaisīt ar lociņiem un dillītēm! Lai labi garšo!:)

Uzturvērtība vienā lielā porcijā (300 g):

150 kcal, OB – 2.9, OH – 8, TK – 0

Write a comment

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.