Kā notievēt līdz vasarai?

Pastāstīšu šajā rakstā, kā notievēt līdz vasarai tā, lai svars nenāktu atpakaļ.

Tieši tagad ir īstais brīdis par to sākt domāt, ja vēlies vasaru sagaidīt ar mazāku svaru nekā Tev šobrīd ir. Ja pieņemsim, ka pludmales sezona sāksies jūnijā, tad līdz tam ir gandrīz pusgads laiks, lai sagatavotos.

Ar ko tad sākt notievēšanu?

Pirmkārt, es ieteiktu pārskatīt savu ēdienkarti un pārdomāt, cik daudz laiku Tu velti ēdienam. Ir svarīgi saprast, vai veikalā pērc pusfabrikātus vai jau gatavus ēdienu, kas varētu būt Tavs klupšanas akmenis. Visvieglāk to būs saprast, ja atskatīsies atpakaļ uz savu 3 dienu ēdienkarti – ja iespējams, pieraksti visu, ko esi apēdusi. Visdrīzāk jau, ka pašai sanāks ieraudzīt šos “klupšanas akmeņus”. Kā piemēru (no manu klientu iesūtītajām atbildēm) varu minēt – tās ir vai nu uzkodiņas vakaros pie TV (cepumi, konfektes, šokolādes gabaliņi, vīns), jau gatavie veikalā nopērkamie ēdieni, piemēram, salātiņi (taču tajos ir majonēze, kas satur daudz kalorijas) un tml.

Ejam tālāk! Cik daudz laika velti gatavošanai un produktu izvēlei?

Par “klupšanas akmeņiem” tā kā būtu skaidrs un ja esi to atradusi, tad varam iet tālāk. Cik daudz laika velti gatavošanai un produktu izvēlei? Godīgi sakot, veselīgai ēšanai nav obligāti jāaizņem ļoti daudz laika (ne visām patīk gatavot). Minēšu dažus ātri pagatavojamus, taču veselīgus ēdienus visām ēdienreizēm.

Piemēram, brokastis – visvienkāršāk brokastīs, ja neesi liela brokastu cienītāja ir apēst kādu augli, taču, ja ar to ir par maz, droši vari sablendēt smūtiju (auglis + augu piens + ogas vai tml.), tas prasa vien dažas minūtes vai pat vēl mazāk. Vari iepriekšējā vakarā apliet auzu pārslas ar ūdeni vai augu pienu, nākamajā dienā piegriezt klāt augli un brokastis gatavas! Ir daudz varianti, kas neprasa ilgu gatavošanu, it īpaši no rītiem.

Nākamā ēdienreize – pusdienas. Es ieteiktu pagatavot vismaz 2 dienām uzreiz. Piemēram, ja pusdienās ēd graudaugus, pākšaugus – uzreiz pagatavo 2 dienām uz priekšu. Tad atliek tikai sagatavot, piemēram, salātiņus un pārējais jau būtu gatavs. Dažreiz arī salātus es sagriežu jau 2 dienām uz priekšu, bet tas, protams, atkarīgs no pašas – citām negaršo iepriekšējā dienā sagriezti dārzeņi.

Vakariņas – tieši tas pats – ievērojam principu gatavot 2 dienām uz priekšu. Ja man vakariņās ir paredzēta zupa (piemēram, biezzupa), es to ēdu 2 vakarus pēc kārtas, papildinot (garnējumam) ar kādām sēkliņām vai ko citu. Varbūt sākumā var likties, ka pagatavot zupu ir grūti, sarežģīti, taču nav jāizvēlas to pagatavot no daudz, dažādām sastāvdaļām. Pilnībā pietiek ar dažiem dārzeņiem, piemēram, ķirbis, burkāns un to var papildināt ar kokosa pienu vai citu sev tīkamu produktu. Tāpat arī tomātu zupu var pagatavot no konservētiem tomātiem savā sulā, svaigiem tomātiem, klāt kāds pākšaugs un kokosa piens (vai kas cits).

Kāda vēl varētu būt problēma? Idejās?

Iespējams, ka problēma varētu būt arī idejās – vienkārši nav idejas, ko gatavot. Ja tā, tad vari ielūkoties manas mājas lapas recepšu sadaļā – esmu apkopojusi daudz, dažādas un vienkāršas, bet galvenais veselīgas receptes.

Ja tomēr gribētos, lai Tev palīdzu notievēt līdz vasarai, vari pieteikties manam notievēšanas projektam, kurš sāksies jau 9.janvārī, spiežot virsū uz šī linka un aizpildot pieteikuma anketu.

Turpinājums un nākamie padomi šai sērijai – kā notievēt līdz vasarai sekos.