Ātri pagatavojami melleņu plāceņi brokastīm, launagam, uzkodām un, protams, līdzņemšanai. Plāceņu pagatavošanai netiek izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti – tātad bez olām, sviesta utt.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 1 linsēklu ola (sk.recepti te)
- 80 ml augu piens (es izmantoju rīsu pienu)
- 50 g kukurūzas ciete
- 50 g kokosriekstu skaidiņas
- 180 g auzu pārslu milti (vai samaltas auzu pārslas)
- 2 tējk.ar pusi cepamais pulveris
- šķipsniņa sāls
- 30 g dateļu sīrups (vai cits dabisks saldinātājs)
- 40 g kokosriekstu eļļa (vai cita, neitrālas garšas eļļa)
- 40 g meža mellenes
Pagatavošanas gaita:
Sākumā pagatavojam linsēklu olu – kad tā gatava, lejam klāt augu pienu un dateļu sīrupu vai citu saldinātāju – ja lietojam medu, tad var arī to, un kā beidzamo pievienojam kokosriekstu eļļu, vēlams, lai tā ir jau šķidra, istabas temperatūrā. Tālāk atsevišķā traukā sajaucam visas sausās sastāvdaļas. Ja nav jau gatavi auzu pārslu milti, tad sasmalcinām food procesorā vai kafijas dzirnaviņās veselās auzu pārslas, līdz tās kļūst par miltiem. Tālāk sajaucam sausās sastāvdaļas ar mitrajām. Droši var jaukt ar rokām, masa būs bieza un viegli izklājama uz cepamā papīra. Iejaucam klāt meža mellenes un kārtojam uz cepamās pannas uz kuras uzklāts cepamais papīrs. Izveidojam apaļu formu un sagriežam 8 vienādos gabaliņos.
Tas izskatīsies šādi:
Sākumā 4 daļās un tad vēlreiz uz pusēm – tā būs visērtāk. Liekam pannu uzkarsētā cepeškrāsnī (180 grādi) un cepam aptuveni 20 min. Kad gatavs, atdzesējam un baudām!
Uzturvērtība:
1 gabaliņš = 55 g
211 kcal
OB – 3.5 g
OH- 22 g
TK- 10.7 g