Pārtrauktā gavēšana jeb fastings

Pārtrauktā gavēšana jeb fastings, no angļu val.tulkojot Intermittent fasting – būtībā tā ir ēšana tikai konkrētās diennakts stundās. Ir zinātiski pierādīts, ka ievērojot fastingu cilvēkam izdodas noturēt stabili svaru vai, ja nepieciešams, to zaudēt.

Vairāki pierādījumi apstiprina hipotēzi, ka uztura uzņemšana, ievērojot lielu intervālu starp pēdejo maltīti un pirmo dienas maltīti var radīt ilgstošus uzlabojumus cilvēku veselībā.
Ievērojot šo režīmu, organisms atpūšas no nepārtrauktas ēdiena pārstrādes. Tas var efektīvāk attīrīties, savukārt šūnas – ātrāk atjaunoties.
Ilgtermiņā šāds ēšanas režīms ievērojami uzlabo pašsajūtu, jo paaugstina enerģijas līmeni, uzlabojas arī miega kvalitāte un darba spējas.
Fastings palīdz efektīvi samazināt svaru vai noturēt to vajadzīgajā līmenī, jo efektīvi paātrina vielmaiņu. Ir veikts daudz pētījumu par fastinga ietekmi uz lieko svaru, un rezultāti ir gana pārliecinoši.
Pārtrauktā badošanās būs bezjēdzīga, ja ēšanai atvēlētajā laikā našķosies ar visu, ko sirds kāro – tapēc arī esmu sagatavojusi plānu, pēc kura vadīties šajās 28 dienās (ko varēsi izmantot arī turpmāk).
Savos notievēšanas projektos (kurus es vadu praktiski katru mēnesi – vairāk informācija uzspiežot šeit) es arī meitenēm iesaku pēc iespējas vairāk ievērot fastingu – efektīvākiem un noturīgākiem rezultātiem.
Populārākie fastinga veidi

• Metode 12:12. 12 stundas neēd, pārējās 12 stundas ēd, ieturot 2-4 maltītes.

• Metode 16:8. 16 stundas neēd, pārējo astoņu stundu laikā ieturi aptuveni trīs maltītes.

• Metode 20:4. 20 stundas neēd, tikai četru stundu laikā ieturi 2 kārtīgas, pilnvērtīgas maltītes.

• Metode Ēd – neēd – ēd. Vienu vai divas reizes nedēļā ieturi atslodzes dienu 24 stundu ilgumā.

MĒS PARASTI AR MEITENĒM PROJEKTĀ JEB TIEVĒŠANAS MARATONĀ PIETURAMIES PIE 16:8 METODES, JO ŠĪ METODE IR DIEZGAN EFEKTĪVA SVARA ZAUDĒŠANĀ, BET NAV PĀRĀK DRASTISKA.

Starp citu, vai esi kādreiz dzirdējusi sievieti sakām – “Es pēc sešiem vakarā neēdu!” – un šai sievietei, kura to saka tiešām nav liekais svars un sevi lieliski uztur formā – būtībā tā ir tā pati pārtrauktā gavēšana – sieviete neēd pēc sešiem vakarā un pirmā maltīte nākamajā dienā viņai ir, piemēŗam, ap 10 no rīta – intervāls starp ēšanām sanāk 16 stundas, tā kā tas būtībā nav nemaz tāds mīts neēst pēc sešiem!