Veselīgie griķu salāti ir pavisam vienkārši pagatavojami! Reti kad ir dzirdēts, ka no griķiem kāds gatavo salātus – šķitīs dīvaina kombinācija? Bet kāpēc ne?!
Griķi ir tikpat vērtīgs graudaugs kā citi, turklāt griķi, salīdzinoši, piemēram, ar rīsiem satur gandrīz uz pusi vairāk olbaltumvielas nekā rīsi un poat nedaudz mazāk kalorijas!
100 gramos nevārītu griķu ir 343 kalorijas, 13.3 grami olbaltumvielas, bet rīsos – 365 kalorijas un tikai 7.1 grams olbaltumvielas.
Griķos sastopami praktiski visi B grupas vitamīni (izņemot B12), kā arī minerālvielas – dzelzs, magnijs, fosfors, mangāns, cinks. B grupas vitamīni ir tie, kas palīdz cīnīties ar nogurumu un stresu (tieši tāda pati iedarbība ir minerālvielai – magnijs), līdz ar to – pietiekams B grupu vitamīnu daudzums ir svarīgs, lai mēs ikdienā justos fiziski un garīgi labi.
Noteikti iesaku savā ēdienkartē iekļaut griķus un salāti būs viens no vienkāršākajām un veselīgākajām izvēlēm – lielisks veids, kā “dabūt iekšā” zaļumus!
Piedāvāju pavisam vienkāršu veselīgo griķu salātu recepti!
Sastāvdaļas 1 porcijai:
50 g (sausā veidā) griķi
1 sarkanā paprika
1 neliels gurķis (100-150 g)
1 tomāts (100 g)
1/2 citrona sula
1 ēd. k. olīveļļa
Pipari, lociņi, pētersīļi – pēc izvēles
Pagatavošana:
Uzvārām griķus – kamēr griķi dziest, tikmēr sagriežam visus dārzeņus – man patīk tos sagriezt pēc iespējas smalkāk – bet tas, protams, pēc izvēles.
Izpiežam no puscitrona sulu, sajaucam to kopā ar olīveļļu un pievienojam klāt piparus, ja ir vēlme. Sagrieztos dārzeņus sajaucam kopā ar griķiem un citrona-olīveļļas mērcīti, pārkaisam ar pētersīļiem un lociņiem. Veselīgie griķu salāti gatavi!
Lai labi garšo! 🙂
Uzturvērtība
1 porcija:
338 kcal, OB – 10 g, OH – 55.8 g, TK – 10.7