Kā pagatavot sezama sēklu pienu

Kā pagatavot sezama sēklu pienu – augu izcelsmes pienu, kas sastāv vien no 3 sastāvdaļām, ir garšīgs un viegli pagatavojams? Kā zināms, sezama sēkliņas ir bagātas ar cinku, magniju, selēnu, kalciju u.c. minerālvielām mazākos daudzumos.

.

100 gramos sezama sēkliņu ir aptuveni 630 kalorijas (līdzīgi kā citās sēkliņās un riekstos), 20 grami olbaltumvielas, ap 60 gramiem tauku un ap 10 gramiem ogļhidrātu.

! Sezama sēklas ir vienas no tām (arī citi augu produkti – rieksti utt.), kas arī satur specifisku ķīmisko savienojumu, ko sauc par fitosterolu – tas organismam dod reakciju samazināt holesterīna līmeni – samazina iespēju saslimt ar kardiovaskulārām slimībām, uzlabo šūnu darbību. Tātad, ļoti veselīgs! Kas tad mums būs nepieciešams šī augu piena pagatavošanai?

Nepieciešamās sastāvdaļas:

200 g (jeb 1 paciņa) gaišās sezama sēkliņas

2 ēd.k. kokosriekstu skaidiņas (nesaldinātāš)

3 ēd.k. kļavu sīrups

1 litrs ūdens

Pagatavošana:

Aplej sezama sēklas ar ūdeni un atstāj uz pāris stundām. Tad liek blenderī (jaudīgā), pievieno kļavui sīrupu – vai jebkuru citu saldinātāju pēc izvēles, kokosriekstu skaidiņas un blendē līdz kamēr viss ir pamatīgi sasmalcinājies. Tad izkāš caur sietu – vai arī marli – man bija smalks siets, tāpēc marle nebija nepieciešama un sanāca pilnībā bez biezumiem. Gala rezultātā no šī daudzuma sanāks aptuveni 800 ml sezama sēklu piens. Kur to var izmantot? Cepot pankūkas – pankūku mīklā, pie kafijas (nesavels kafiju kunkuļos), cepot jebkuru kūku, lejot klāt brokastu putrai, smūtijos utt. – opcijas ir daudz un dažādas.

Ja nepieciešams, var pievienot vairāk saldinātā sīrupa, jo piens var būt mazliet rūgts, bet man tas netraucēja. Pienam jāsanāk pilnībā baltam. Pagatavoto pienu lejam stikla pudelē un uzglabājam ledusskapī ne ilgāk kā 3 diennaktis. Pāri palikusos biezumus es sacepu pankūkās, bet var izveidot arī saldās bumbiņas u.c. gardumus. Lai labi garšo! 🙂

 

Write a comment

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.