Vegānais borščs ir sātīga zupa, bet patiesībā sātīgs nenozīmē kalorizēts. Šī vegānā zupa – borščs ir ar zemu kaloriju saturu, jo tās sastāvā nav dzīvnieku izcelsmes produkti, kas var dot papildus kalorijas un dzīvnieku izcelsmes taukus.
Viena pamatīga porcija bez vegānā krējuma satur tikai zem 100 kalorijām, bet papildinot to ar sojas krējumu/ sojas krēmu, kalorijas pārsniedz tikai nedaudz virs 100!
Sastāvdaļas:
1 sīpols
10 ml olīveļļa
500 g svaigas bietes
1 burkāns
2 tomāti
1500 ml ūdens
1 ēd.k. ābolu etiķis
100 g svaigs kāposts
Bezpiedevu sojas krējums (es izmantoju Provamel sojas krējumu 750 ml)
Pagatavošana:
Sīpolu sagriež mazos gabaliņos un sacep olīveļļā. Sarīvē bietes un sagriež salmiņos burkānu (arī bietes var griezt salmiņos – gaumes jautājums). Bietes un burkānus pievieno klāt sīpoliem. Mazliet pacep un visu liek vienā lielā katlā, lej klāt ūdeni un sagaida, kad viss uzvārās – liekam klāt kāpostus, ja nepieciešams, tad sāli un piparus. Vāra uz vidējas temperatūras kādas 30 min. – vai arī līdz zupas sastāvdaļas kļūst mīkstas. Vislabāk, ja zupu var atstāt ievilkties vismaz uz pāris stundām. Pasniedz porciju ar sojas krējumu un svaigām dillītēm!
Ja ir vēlme, tad klāt var likt sāli, piparus, var pievienot arī kartupeļus (tiem, kas neskaita kalorijas, bet rēķinaties, ka uzturvērtība 1 porcijai mainīsies – uz augšu, protams 🙂 )
Uzturvērtība 1 porcijai (400 g):
Kcal – 72, OB- 2.6, OH – 12.4, TK – 1.2
Uzturvērtība 1` porcijai (400 g) + 100 ml sojas krējums:
Kcal – 114, OB- 6.6, OH – 12.7, TK – 3.5