Vegāna medus kūka

meduskukaVegāna medus kūka tika pagatavota viesiem, kuri uzturā gan lieto piena produktus, tomēr bija izaicinājums parādīt, ka gardu kūku, īpaši – medus kūku iespējams pagatavot arī bez standarta piena produktu krēmiem. 

Simtprocentīgi par vegānu kūku to saukt “nedrīkst”, jo tās sastāvā ir medus, tomēr medu ļoti labi var aizvietot ar, piemēram, agaves vai kļavu sīrupu (tiem, kuri neēd medu vai, piemēram, ir alerģija uz medu).

Paldies par recepti jāsaka i-vietnei http://chaka-bakery.blogspot.com/, kur smēlos ideju un patiesībā lielāko daļu no šīs receptes.

Nepieciešamās sastāvdaļas pamatnei:

700 g pilngraudu auzu pārslas

2 ēd.k. cepamais pulveris

200 g extra virgin olīvu eļļa

2 banāni

3 ēd.k. ekoloģisks medus

180 g brūnais cukurs

Nepieciešamās sastāvdaļas krēmam:

2 iepakojumi zīda tofu (1 iepakojumā 400g)

dzērveņu ievārījums – 2 burciņas (ap 300 g kopā)

vaniļas ekstrakts

2 ēd.k. medus

Pagatavošanas gaita:

Medus kūkas pagatavošanu sākam ar pamatnes izveidošanu – sākumā izveidojam mīklu. Samaļam auzu pārslas (var ņemt arī gatavus pilngraudu auzu pārslu miltus) un noliekam malā.

Katliņā ielejam eļļu, pievienojam cukuru un cepamo pulveri. Kad masa uzkarsusi, pievienojam medu un sablenderētus banānus un maisām, lai masa nepiekalst. Maisām, kamēr visas sastāvdaļas ir sakļāvušās vienā masā un ņemam nost no plīts.

Tagad samaisām masu kopā ar samaltajām auzu pārslām (nelielu daļu auzu pārslas atstājam, lai uzkaisītu uz cepamā papīra mīklas izrullēšanai), bet pārslas beram klāt lēni un vienmērīgi. Vajadzētu izveidoties mīklas masai.

Tālāk būs jāizveido 7 mīklas apļi. Es darīju tā: sagriezu 7 vienādās daļās cepamo papīru un uz katra papīra atsevišķi taisīju apaļas formas pamatnes par paraugu ņemot apaļo kūkas formu – pievērsiet uzmanību, ka apļiem jābūt par 1 cm diametrā mazākiem nekā kūkas forma, lai tos izceptus varētu ievietot kūkas formā. Apļus izrullējam ļoti plānus un pa vienam liekam cepties, cepam apuveni 10 min vienu apli (varbūt mazāk, skatāmies un sekojam līdz!).

Kamēr formas cepās, sāku gatavot krēmu. Krēmu sablenderēju kopā ar medu un pievienoju vaniļas ekstraktu – sanāca ļoti gards arī tāpat!

Aptuveni jau pie kāda 4 apļa sāku kārtot kūku. Ieliku pirmo kārtu un pārziedu ar dzērveņu ievārījumu, 2. kārtu – ar zīda tofu krēmu, 3. kārtu – atkal ievārījumu, 4. kārtu – zīda tofu krēmu, 5. kārtu – ievārījumu, 6. kārta – tofu krēms un 7. aplis palika sadrupināšanai. Jāsaka godīgi, ka man mīkla palika pāri, tāpēc tos izcepu un viena daļa palika vēl drupačām, bet otra daļa izcepās kā cepumi. Ja mājās ir kāds, kurš apēdīs – ideāli, ja nē – nu tad uzmanīgi, jo cukurs te ir ļoti daudz (lasi: kalorijas!!!).

Kad visas kārtas saliktas, pagaidām, kad atdzisīs drupaču kaudze un apberam kūku pamatīgi! Pēc tam liekam ledusskapī un gaidām svinīgo pasniegšanas brīdi! 🙂

Rezumē:

  • kūka sanāca ļoti, ļoti salda, tāpēc mans ieteikums cukuru tomēr tik daudz nelietot
  • dzērveņu ievārījuma vietā ņemiet brūkleņu ievārījumu, vēlams, mājās gatavotu, lai ir skābumiņš
  • kūkai noteikti vajadzētu ļaut “ievilkties” vismaz 24 stundas, drīkst, protams, arī ilgāk
  • var dekorēt ar madeļu skaidiņām vai svaigām odziņām

Kalorijas šim saldumam nav izrēķinātas, tomēr, ja kāds ļoti, ļoti vēlas, varu pamēģināt sasaitīt! Vairāk par vienu mazu gabaliņu neēdam! 🙂

Comments 2

  1. Litra
    26/09/2015

    Kāda temperatūrā jācep kūkas kàrtas?

    1. Sintija Katkeviča
      27/09/2015

      Es cepu 180 grādos, uz aci varbūt nevarēs pateikt, vai gatava – kad izņems kārtas ārā no cepeškrāsns, tās pēc brīža sacietēs un būs gatavas.

Write a comment

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.