Kā pagatavot super veselīgo pretiekaisuma dzērienu – garšīgo turmerika (ko sauc arī par kurkumu) latti? Nav jāiegādājas speciālo garšvielu maisījumu, to var mājās pagatavot arī pats, ja vien ir visas nepieciešamās garšvielas.
Ko dara katra garšviela?
Turmeriks jeb kurkuma ir ingvera dzimtes sakņu augs, kuru var nopirkt pulvera veidā. Visspēcīgākais dabiskais pretiekaisuma līdzeklis (nogalina sliktās baktērijas), atindē organismu, izvada toksīnus.
Ceilonas kanēlis – garšviela, kas tiek iegūta no lauru dzimtas koka – spēcīgs antioksidants, antibakteriāls, uzlabo vielmaiņu (palīdz cīnīties ar lieko svaru).
Melnie pipari – auglis, kas aug kokā, nogatavojoties ziedam, tas kļūst zaļš, bet kad izžāvē, tad – melns. Šī ir vispopulārākā garšviela, kas tiek izmantota pie ēdieniem. Tā izvada toksīnus, uzlabo gremošanu.
Garšvielu kombināciju – turmeriks, ingvers, melnie pipari iesaka lietot sajaucot ar eļļu ik pārdienas visiem, kuri cieš no jebkāda veida iekaisuma procesiem organismā, piemēram, ir artrīts, audzējs utt. Kādēļ tieši šādā kombinācijā?
Jo ir zinātniskajos pētījumos pierādīts, ka ja kurkuma (turmeriks) netiek sajaukts ar pipariem (tieši melnajiem pipariem) un ingveru, kurkuma netiek cauri zarnu sienām. Kurkumas absorbācija jeb uzsūkšanās spēja organismā palielinās par 2000%.
Tātad – dzērienam būs nepieciešamas 4 garšvielas un es iesaku tās iegādāties katru atsevišķi, jo katru atsevišķi varēs pievienot dažādiem ēdieniem. Ja pirksiet gatavo kurkuma lattes garšvielu maisījumu, tad to varēs izmantot tikai dzēriena pagatavošanai.
Sastāvdaļas:
1/3 tējkarotes turmeriks (kurkuma) (organic)
1/3 tējkarotes ceilonas kanēlis (organic)
šķipsniņa malti melnie pipari (es pipardzirnaviņas pagriezu 2x (organic)
1/4 ingvera pulveris (organic)
200 ml sojas piens (var ņemt ar vaniļas garšu, ja nē, tad var pievienot 1/3 tējkarotes kādu saldo sīrupu)
Es ņēmu visas sastāvdaļas organic, jo mana pieredze liecina, ka šīs garšvielas ir spēcīgākas pēc aromāta un, protams, nav apstrādātas ar dažādām ķimikālijām.
Pagatavošana:
Ielejam katliņā sojas pienu, pievienojam visas garšvielas un sildām gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai. Varam liet blenderī, lai uzputotu dzērienu, varam arī ar rokas blenderi dzērienu uzputot katliņā – tikai uzmanīgi, jo karsts! Ja dzēriens nav pārāk karsts, tad var sakratīt arī šeikerī! Dzēriens ir ass, bet patīkams un veselīgs!
! Ja dzēriens ir par asu, tad var ņemt mazliet mazāk sastāvdaļas – tā kā garšvielas pavisam neizšķīst, esmu lējusi pārpi palikušajām garšvielām klāt uzsildītu pienu atkārtoti.
Sveika! Vai lūdzu varētu nokomentēt, cik bieži šāds dzēriens būtu jālieto? Rītā/vakarā?.. Paldies!
Sveika! No rīta vai vakarā – tam nav nozīmēs, taču ieteicamais daudzums dienā – viena lattes krūzīte. Ieteicamā dienas turmerika deva arī tā sanāk 1/3 tējkarotes. 🙂