Šķelto zirņu falafels

Šķelto zirņu falafels – veselīgā versija bez fritēšanas eļļā. Brīnišķīga piedeva salātiem, dārzeņiem, graudaugiem! Ērts ēdiens līdzņemšanai!

Klasiski falafels ir arābu virtuves ēdiens – plāceņi jeb bumbiņas, kas tiek gatavotas no turku zirņiem un ceptas uz pannas eļļā vai fritētas.

Šoreiz latviskā versija manā gaumē, neizmantojot eļļu un pamatam ņemot mūsu pašu šķeltos dzeltenos zirņus.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

200 g (sausā veidā) šķeltie zirņi

buntīte svaigi pētersīļi

50 g dzelteno zirņu milti (var arī citus miltus) – es zirņus vienkārši samalu kafijas dzirnaviņās, lai iegūtu miltus

1 gab. sīpols

drupinātie ķiploki – kāda 1 tējk.

Garšvielas kartupeļiem – Santa Maria – daudzums “uz acs”

Pagatavošanas gaita:

Sākumā ieplāno zirņu mērcēšanu uz kādām vismaz 4-6 stundām (var arī uz nakti). Tad pirms gatavošanas uzvāra šķeltos zirņus – kad gatavi, nolej lieko ūdeni (tam jāpaliek pavisam nedaudz, lai varētu sablenderēt masu). Kafijas dzirnaviņās ieber 50 g šķeltos zirņus (sausus) un samaļ līdz tie kļūst par miltiem. Var izmantot arī jekurus citus miltus, protams. Katlā klāt gatavajiem zirņiem liek sagrieztu sīpolu, sagrieztus pētersīļus un garšvielas. Visu sablenderē. Es izmantoju rokas blenderi, taču var likt visu arī lielajā blenderī. Nobeugumā pievieno samaltos miltus un samaisa. No izveidotās masas veido bumbiņas, kuras izvieto pa cepamo pannu, uz kuras izklāts cepampapīrs. Tikmēr uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. No masas jāsanāk tādām pastingrām bumiņām, bet var arī veidot plakanākus plāceņus. Man sanāca 16 gab.vienāda izmēra bumbiņas. Liekam cepeškrāsnī un cepam kādas 20 minūtes, pēc tam pilnībā atdzesējam, izņemot no cepeškrāsns. Kad atdzisīs, tad bumbiņas kļūs stingras.

Uzturvērtība 1 bumbiņai (kas gatavā veidā sver ap 30 gramiem):

50 kcal, OB-3.6 g, OH – 9.8 g, TK- 0.2 g

 

Write a comment

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.