Kuri produkti var ietekmēt sešpaku? Vai ir vispār tādi produkti, kas reāli ietekmē tauku slānīti uz vēdera? Jā, un tie var ietekmēt gan pozitīvi, gan arī negatīvi! Vispār šajā rakstā pieminētie produkti ir nevēlami organismam kopumā, ne tikai vēdera tauciņu slāņa samazināšanai. Sāksim ar negatīvo – tātad no kādiem produktiem izvairīties.
1. Pilnpiena produkti
Trekns piens, biezpiens, krējums, siers – visi minētie produkti ir trekni produkti, kurus uzturā lietot nav ieteicams dēļ tā, ka, piemēram, krējumā, sviestā, treknos sieros ir koncentrēti piena tauki, kas veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Esmu veikalos piefiksējusi, ka pēdējā laikā ir noticis attīstības sprādziens un veikalu plauktos varam redzēt aizvien jaunus ekoloģiskus produktus, tomēr lielākā daļa cilvēku aizvien iegādājas “parasto” ne-ekoloģisko pārtiku, kas, diemžēl, satur hormonus (lai govs dotu pienu, viņa ar hormonu palīdzību visu laiku tiek turēta tādā sāvoklī, lai spētu dot pienu, un padomājiet par to, ka mēs pēc tam dzeram šādu pienu, un daudzi no mums brīnās, kāpēc, piemēram, nekrītās svars…) un antibiotikas.
Piena produkti nav labākais kalcija avots!
Te ir ļoti labs raksts par piena produktu ietekmi uz veselību:
https://dzivovesels.wordpress.com/tag/piena-produkti/
Un šajā teikumā ir atbilde uz to, kāpēc nelietot:
“Cilvēks, lietojot daudz ar kalciju bagātu piena produktu, patiesībā var nonākt izteikta kalcija deficīta stāvoklī, jo viss šis kalcijs tiek patērēts olbaltumvielu neitralizācijai.” https://dzivovesels.wordpress.com/tag/piena-produkti/
2. Lielveikalos nopērkamais ne-eko zemesriekstu sviests.
Jau sen bija skaidrs, ka tāds zemesriekstu sviests, kas nopērkams Rimi, Prizma u.c. lielveikalos satur jau pēdējā laikā diezgan daudz dzirdētās transtaukskābes – palmu taukus, augu eļļas u.c. Transtaukskābes arī ir vieni no tām, kas palielina kopējo holesterīna līmeni, un organisms nespēj tās atpazīt un reāli no organisma neizvada ārā, tāpēc arī sāk veidoties liekais svars, kas parādās lieko tauciņu veidolā. Par cik diezgan daudz sportisti lieto zemesriekstu sviestu, un arī vegāni, jo zemesrieksti satur daudz labos taukus, uzskatu, ka ir noderīgi no manas puses ieteikt uzturā lietot tikai ekoloģiskajos veikalos nopērkamo zemesriekstu (mandeļu, lazdu riekstu) sviestu, kura sastavā ir vienīgi samalti zemesrieksti un nav pievienotas eļļas un pārmērīgi daudz sāls.
3. Pārstrādāta gaļa.
Visa veida gaļa, kura pavisam nelielā daudzumā ir sastopama cīsiņos, desās, ruletēs, sveramajās uz maizīti liekamās gaļās, salami, nageti, jebkāda veida saldētas “gaļas”, konservi un tml. Atceraties, ka tā nav gaļa un visos iepriekš minētajos produktos ir pievienotas E vielas – dažādi garšas pastiprinātāji un krāsvielas, tai skaitā nātrija glutamāts, kas varētu teikt ir inde, kura mākslīgi uzlabo garšu, un reāli veicina dažādas saslimšanas. Man ir žēl gados vecākus cilvēkus – pensionārus, kuri vienkārši nevar it kā atļauties nopirkt gaļu, tādēļ pērk dažādus desu produktus, lai būtu ko uzlikt uz maizītes, bet, diemžēl, pēc tam tā realitāte ir tāda, ka jātērē nauda ir pie ārstiem un zālēm!
Es uzturā gaļu nelietoju jau 2 mēnešus un jūtos perfekti! Vienīgā gaļa, ko es varētu ieteikt ir ekoloģiskā putna gaļa, kur ir skaidrs, ar ko putns ir barots un kādos apstākļos audzis. Tāda gaļa, protams, arī maksā 3x dārgāk, bet ja runa ir par bērniem, tad viņiem nekad netaupiet, jo bērniņa organisms 3 reizes spēcīgāk uzņem visas mākslīgās vielas, hormonus un pesticīdus nekā pieaugušais!
4. Mākslīgie saldinātāji.
Mākslīgie saldinātāji ir tik “maģiski”, ka tiek nav uzturvērtība un tie praktiski nesatur kalorijas. Tādi ir, piemēram, zero coca-cola, bez kaloriju saldās mērcītes u.c. produkti, kuriem ir liels uzraksts – WITHOUT SUGAR vai arī NESATUR CUKURU. Ko tad tie īsti satur? Jā, mākslīgos saldinātajus, kas visbiežāk ir aspartāms, kurš ir sastopams arī sporta uztura pasaulē. Ļoti daudzos proteīna kokteiļos, un citos sporta dzērienos ir sastopama šī piedeva – aspartāms, tāpēc es ieteiktu pārskatīt, cik bieži jūs šādus kokteiļus lietojat. Jo mākslīgie saldinātāji ir arī citos, saldinātos dzērienos, saldumos, jogurtos u.c. produktos, kur ir šis uzraksts – BEZ CUKURA. Pievērsiet uzmanību vēl kādai lietai – stēvija ir dabisks saldinātājs, kas neietekmē cukura līmeni asinīs un ir sārmains produkts, tomēr pēdējā laikā mārketings dara savu un pat eko veikalos nopērkamā stēvija bieži vien ir “viltīga”. Uz paciņas rakstīts – stēvija, taču izlasot sastāvu redzam, ka no stēvijas tur ir 20%, pārējais – citi mākslīgi saldinātāji. Tāpēc esiet vērīgi!
Atļaušos iepublicēt linku, kurā aprakstīts pētījums par mākslīgajiem saldinātājiem un to kaitīgā, onkoloģisko slimību izraisošā ietekme uz cilvēka veselību:
http://dabigsuzturs.lv/raksti/raksts_2012_09_13
5. Saldumi un alkohols.
Saldumi – tie paaugstina insulīna līmeni un pārāk liels insulīna līmenis veido lieko svaru un rada skābu vidi organismā. Labāk pieturēties pie dabiskajiem saldinātajiem, kā medus, stēvija.
Alkohols – pats par sevi saprotams, ka alkohols ir kaitīgs organismam. Alkohols veicina atkarību, aiztur organismā ūdeni, veido tūsku, rada skābu vidi, rada nogurumu.