Pinto pupiņu – valriekstu blondiji – vai kāds ir dzirdējis vārdu – blondiji? Vai biežāk tomēr – brauniji? Tad lūk – brauniju pamatā būs tumšās jeb melnās pupiņas, blondiju pamatā – gaišās jeb baltās pupiņas. Es šoreiz izmēģināju recepti ar gaišajām pinto pupiņām.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
300 g pinto pupiņas (sausā veidā, cietas)
50 g kokosriekstu eļļa
100 g brūnais cukurs
100 g valrieksti
100 g pilngraudu auzu pārslas
1/2 tējk. cepamais pulveris
1/4 tējk. sāls
Pagatavošanas gaita:
Iemēr pupiņas uz nakti ūdenī, no rīta uzvāra – vāra, kamēr pilnībā gatavas. Tad nolej ūdeni un atstāj atdzesēties. Pupiņas kārtīgi jānoskalo ūdeni gan pirms, gan pēc vārīšanas!
Kad pupiņas atdzisušas, liekam tās food procesorā un pievienojam pilnīgi visas pārējās sastāvdaļas – secība nav svarīga, galvenais, lai viss labi sablenderējas. Masai vajadzētu sanak tādai pabiezas konsistences, tā, ka grūti pat apmaisīt. Un tai labi jāturas kopā.
Tad ņemam cepamo formu (man bija izmērs 29 cm x 21 cm), ieklājam cepamo papīru un vienmērīgi izsmērējam. Iespējams, pagrūtāk klāsies, jo masa ir bieza, bet ar pacietību viss sanāks :). Tālāk liekam jau uzsildītā cepeškrāsnī un cepam kādas 20-30 min 180 grādos. Tad ņemam ārā un atdzesējam. Pēc tam sagriežam nelielos gabaliņos.
Informācijai – sākotnējais sausās masas daudzums sanāk ap 650 g, bet pagatavotās kopējās masas daudzums sanāk ap 900-1000 g, jo pupiņas piebriest ar ūdeni un vāroties arī uzsūc ūdeni.
Uzturvērtība:
100 g – 307 kcal, OB – 9.7 g, OH – 37 g, TK – 13.4