Kārtainā rupjmaizes kūka Latvija par godu Latvijas Dzimšanas dienai – simtgadei. Kūkas sastāvā ir tradicionālais latviešu produkts- rupjmaize un mūsu platuma grādos pieejamās imūnsistēmu stiprinošās ogas – dzērvenes.
Kūkas pildījumā ir kokosriekstu piens, jo kūka nesatur dzīvnieku izcelsmes produktus (tradicionāli kokosriekstu piena vietā tiktu izmantots saldais krējums). Tātad kūka pilnīgi noteikti derēs cilvēkiem, kuri uzturā nedrīkst lietot piena produktus!
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Rupjmaizes kārtas daļa:
800 g rupjmaize (jāsver bez maliņām)
200 g mīkstas dateles
120 g valrieksti
piparkūku garšvielas – 1 iepak.
100 ml sojas piens
Baltās kārtas daļa:
400 ml kokosriekstu piens (1 bundžiņa)
30 g pūdercukurs
30 g sojas proteīna pulveris
20 g kokosriekstu skaidiņas
Sarkanās kārtas daļa:
200 g dzērvenes
100 g dateles
3 ēd.k.dzērveņu ievārījums
Virsa (dekorācijas):
dzērvenes pūdefcukurā – 1 iepak.
kokosriekstu skaidiņas
Pagatavošanas gaita:
Sākumā pagatavosim kūkas pamatni – rupjmaizes kārtu (rupjmaizes kārtas kopā būs divas, sākumā pagatavosim vienu daļu, pēc tam – otru). Rupjmaizei, ja izvēlamies, piemēram Ķelmēnu rupjmaizi sākumā nogriežam maliņas (no apdegumiem) un pusi no daudzuma (400 g) liekam ēdiena procesētājā jeb smalcinātājā. Domāju, ka so funkciju izpildīs arī blenderis. Tieši tapat kā cepumus maļ, samaļam maizi. Kad tas izdarīts pievienojam valriekstus un velreiz sasmalcinām un nobeigumā pievienojam mīkstas, no kauliņiem atdalītas dateles un nedaudz sojas pienu. Masai jābūt tādai, lai to var ieklāt cepamformā. Cepamformā ieklāju cepamo papīru (lai pēc tam ērti atdalīt) un ieklāju izveidoto masu, rūpīgi piespiežot klāt, sapresējot.
Tālāk gatavojam nākamo kārtu – balto. Kokosrieksta pienu liekam blenderī, pievienojam pūdercukuru, kokosriekstu skaidiņas un visu sablenderējam, pēc tam pievienojam sojas proteīnu, kas šo visu masu sabiezinās. Sojas proteīnu pievienojam lēnām, nevis visu uzreiz. Izveidoto masu klājam pa virsu rupjmaizes kārtai.
Tālāk pagatavojam sarkano pildījumu – sasmalcinām – sablenderējam dzērvenes, pievienojam datlees bez kauliņiem un ievārījumu. Masai nav jābūt pavisam šķidrai, bet gan tādai, lai var brīvi uzklāt pa virsu baltajai kārtai.
Pēc tam atkal pagatavojam rupjmaizes kārtu – tieši tādu pašu kā sākumā, tikai bez sojas piena, jo šai kārtai jābūt drupačainākai.
Uzberam un izklājam šo rupjmaizes kārtu.
Nobeigumā gatavojam dekorāciju par godu Latvijas Simrtgadei – te jūs varat izpildīties “pa savam”, tacu es izlēmu dekorāciju gatavot no dzērvenēm pūdercukurā- uzrakstu 100 un kokosriekstu skaidiņām.
Priecīgus svētkus un lai labi garšo!