Auzu pārslu kūka, kuras pagatavošanā netiek izmantotas olas un govs piens. Šo kūku esmu taisījusi ļoti, ļoti daudz reizes un gandrīz katru reizi izdomāju kādu jaunu knifiņu, kā šo kūku dažādot. Piedāvāju standarta recepti, kuru, ar laiku piešaujoties, varēsiet variēt pēc savas izvēles 🙂
Sastāvdaļas:
300 g auzu pārslas
300 ml ekoloģisks sojas piens
4 tējk. cepamais pulveris
300 g āboli (2-3 āboli)
100 g rozīnes
130 g medus vai cits saldinātājs
kanēlis – pēc vajadzības
Pagatavošana:
Auzu pārslas samaļam kafijas dzirnaviņās līdz miltiem. Var lietot arī jau gatavos auzu miltus, tomēr man lielāka uzticība ir pašu samaltām auzu pārslām 🙂 . Pieliekam klāt cepamo pulveri un lejam klāt sojas pienu. Maisām līdz izveidojas biezāka masa, liekam klāt rozīnes un iemaisām arī medu. Kamēr auzu pārslu milti uzbriest, nomizojam āboliem mizu un sagriežam mazos kubiciņos. Liekam klāt mīklai un beram klāt kanēli tik, cik uzskatiet par vajadzīgu. Šāda tipa kūkām es lieku klāt īpašu kanēli, kas ir citas šķirnes kanēlis, mazliet asāku un izteiktāku garšu. Taisnstūrveida cepamajā formā klājam cepamo papīru un lejam iekšā mīklu. Mīklai jābūt ne pārāk biezai, tā, lai var ieliet cepamajā traukā bez problēmām. Ja mīkla ir par biezu (un tas tā var būt), tad lejam klāt droši vēl sojas pienu 100-200 ml, skatoties, kā mainās struktūra. Cepam iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 190 grādos aptuveni 30-40 minūtes.
Uzturvērtība:
100 grami= 86 kcal, OB-1, OH-20, TK – 0.5
Dažas nianses, kā kūku dažādot:
– Var lietot sojas pienu ar vaniļas garšu
-Kūkai var likt klāt kakao pulveri
-Kūkai var likt klāt 2 vai nu sablenderētus vai gabaliņos sagrieztus banānus
-Fantastisku garšu piedos, ja klāt tiks pieliktas kokosa strēmelītes (nejaucam ar skaidiņām!)
-Ābola vietā esmu likusi kivi, bet, manuprāt, nesanāk tik laba garša
-Vasarā var likt visas pieejamās ogas, bet ar saldētām labāk neriskēt – īpaši gardi nesanāk, protams, ēst var 🙂
– Var likt klāt karoba pulveri, garša būs specifiskāka, tādā gadījumā arī medus jāliek mazāk, jo karoba pulveris ir salds
-Medu var aizstāt ar stēviju (bet nebūs TIK garsīgi), agaves sīrupu, kļavu sīrupu un tml.
Ja esi pamēģinājusi/is šo recepti savā versijā, tad pastāsti to arī citiem! 😉