Sojas gabaliņi Austrumu marinādē jeb sojšliki – ideja, ko cept vasaras sezonā uz grila vai arī var pagatavot mājās cepeškrāsnī un ēst pie rīsiem kā piedevu.
Sojas specifiskā garša it nemaz nav jūtama, tāpēc šis būs ideāls piedāvajums arī gaļas cienītājiem pagaršot tautā saucamos sojšlikus.
Sastāvdaļas:
150 g cietie sojas gabaliņi (noteikti var ņemt vairāk, es pirmajā reizē eksperimentēju, vai sanāks, tāpēc ņēmu tikai 1 paciņu. Uz šo marinādes daudzumu būs ok 150 g, bet 2 paciņām sastāvdaļas vajadzētu dubultot).
1 gab. dzeltenā paprika
1 gab. sarkanā paprika
3 gab. sarkanie sīpoli
1 iepak. jeb 250 g šampinjoni (svaigi)
Sastāvdaļas marinādei:
100 g Sojas mērce Dark Soy Sauce (es ņēmu Rimi produkcijas)
100 g tomātu pasta
60 g olīveļļa
20 ml ābolu etiķis
1/2 citrona sula
3 ēd.k. krievu sinepes
sāls un pipari
Pagatavošanas gaita:
Aplejam sojas gabaliņus ar ūdeni un liekam vārīties. Tikmēr sagatavojam marinādi. Vienā bļodā sajaucam – sojas mērci, tomātu pastu, eļļu, sinepes, ābolu etiķi, piespiežam citrona sulu, pievienojam arī sāli un piparus pēc vēlmes. Sagriežam strēmelēs papriku, liekam iekšā marinādē. Sagriežam sīpolus – pēc izveles vai nu palielos gabaliņos vai riņķīšos, vai pusaplīšos un liekam klāt marinādei. Šampinjonus pārgriežam uz pusēm un liekam klāt marinādei. Tikmēr jau sojas gabaliņi ir uzvārījušies un ļaujam tiem pavārīties vēl kādas 5 – 10 min. Jo lielāki gabalini, jo ilgāk vajadzētu pavārīt. Mani sojas gabaliņi bija pavisam mazi, tādēļ pavārīju tikai kādas 5 min. Tad ņemam nost no uguns, nolejam lieko ūdeni – kārtīgi nospiežam ūdeni. Uzsildām pannu, uzlejam olīveļļu (bet nedaudz) un liekam šos gabaliņus cepties, lai nedaudz aprauj brūnganus. Kad gatavi, liekam iekšā marinādē. Pēc pāris stundām sojas gabaliņi ir gatavi cepšanai uz grila vai arī – to var cept cepeškrāsnī, izklājot visas sastāvdaļas uz cepamā papīra. Tieši tā es arī darīju – cepu 180 grādos aptuveni 20 min. Vakariņas ēdām kopā ar brūnajiem rīsiem un sojas gabaliņi būtībā sanāca tādā kā austrumnieciskā mērcē.
Lai jums labi garšo un lai lustīga līgošana! Priecīgus Jāņus! 🙂
Pamata recepte ņemta no http://www.edamzale.lv/tag/sojsliks/