Sniegotā ogu raw-svaigēdāju kūka – bez cukura un bezgala veselīga, jo tās sastāvā ir daudz ogas! Svaigēdāju kūka ir vienkārši pagatavojama un tā nav jācep – visu jāpagatavo un jāliek ledusskapī.
Nepieciešamās sastāvdaļas pamatnei:
115 g valrieksti
100 g saulespuķu sēkliņas
100 g dateles (mīkstas)
2 ēd.k.citrona sula
Virsai (pildījumam):
400 g avenes (250 g pildījumam, 150 g pārkaisīšanai)
80 g indijas rieksti
100 g dateles
100 g upenes – pārkaisīšanai
kokosriekstu skaidiņas – pārkaisīšanai
Pagatavošanas gaita:
Sākuma pagatavojam pamatni. Ņemam standarta kūkas cepamformu, kurai diametrs ir ap 25-26-27 cm un pagatavojam pamatni. Visas pamatnes sastāvdaļas sasmalcina food procesorā, bet ja tāds nav, tad var atsevišķi samalt kafijas dzirnaviņās saulespuķu sēkliņas, tad valriesktus un dateles sagriezt smalkos gabaliņos. Tomēr vislabāk izvēlēties mīkstas dateles, lai tās vienmērīgi sajauktos ar sēkliņām un riekstiem. Pievienojam arī citrona sulu. Kad visa masa sasmalcināta, tad izklājam to cepamformā (es ieteiktu pamatnē ieklāt cepamo papīru, jo tā vieglāk pēc tam būs sadalīt gabaliņus – nekas nelips klāt pie formas dibena.
Kad pamatne ieklāta, liekam to saldētavā, kamēr gatavosim pildījumu.
Indijas rieksti dažas stundas ieprieks ir jāaplej ar vārošu ūdeni un jāatstāj izmērcēties (var arī uz nakti). Pēc tam, kad tas jau paveikts liekam food procesorā gan izmērcētos riekstus (bez ūdens), gan dateles un daļu avenes (250 g). Visu sablenderējam viendabīgā masā un klājam vienmērīgi pa virsu pamatnei. Dekorējam ar atlikušajām avenēm, upenēm un pārberam ar kokosriekstu skaidiņām. Ievietojam saldētava un dažām stundām un pirms pasniegšanas kādas 30 min “atlaižam” istabas temperatūrā. Sniegotā ogu rax-svaigēdāju kūka gatava! Veselīga bez gala!
Kūku sagriezt 8 vienādās daļās.
Uzturvērtība 1 gabaliņam:
340 kcal, OB – 7.8 g, OH – 26 g, TK – 22 g