Saldā kartupeļa braunijs – bez cukura un ir pagatavojams pavisam vienkārši ar maz sastāvdaļām. Braunijam saldumu dos gan dateles, gan pats saldais kartupelis, tāpēc baltais cukurs šajā receptē nemaz nav nepieciešams.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
550 g saldais kartupelis (nomizots, svaigs)
80 g mandeles
80 g auzu pārslu milti (vai samaltas auzu pārslas)
80 g dateles
200 ml sojas piens
15 g kakao
Pagatavošanas gaita:
Saldo kartupeli sagriežam šķēlītēs un liekam pagatavoties vai nu cepeškrāsnī vai arī iztvaicējam, vai sutinām uz pannas – vienlaga, taču pirms cepšanas tam jābūt pagatavotam (bez papildus eļļas vai citām taukvielām). Tikmēr, kamēr gatavojas saldais kartupelis, kafijas dzirnaviņās sasmalcinām mandeles (var, protams, arī pirkt mandeļu skaidiņas). Sasmalcinām arī auzu pārslas, ja nav milti. Dateles sagriežam mazos gabaliņos, atkaulojam, ja ir kauliņi un sajaucam ar sojas pienu. Sablenderējam dateles ar sojas pienu, lai izveidojas salds šķidrums. Kad saldais kartupelis ir gatavs, jaucam bļodā kopā visas sastāvdaļas un pievienojam arī beidzamo sastāvdaļu – kakao pulveri. Visu masu liekam iekšā cepamformā (man bija taisnstūrveida forma) un cepam uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 30-35 minūtes.
Pēc tam, pirms ņemam no formas ārā, saldā kartupeļa brauniju jāatdzesē. Tikai tad, kad braunijs ir atdzisis sagriežam gabaliņos – no izveidotās masas man sanāca apmēram 9 gabaliņi un viena braunija svars ir apmēram 70 grami.
Formu varat izvēlēties arī platāku vai kvadrātveida – mēģiniet tāpat visu dalīt apmēram 9 gabaliņos, lai varētu zināt pēc iespējas precīzāku uzturvērtību.
Uzturvērtība 1 saldā kartupeļa braunija gabaliņam, kurš sver ap 70 gramiem:
181 kcal, OB – 5 g, OH – 24 g, TK – 5.5 g