Visiem zināms, ka piena produkti ir varētu teikt, ka vieni no galvenajiem olbaltumvielu avotiem uzreiz aiz gaļas un zivīm, jo satur patiešām daudz olbaltumvielas.
No piena produktiem vājpiena biezpiens ir olbaltumvielu karalis – uz 100 gramiem tas satur maz taukus un ievērojami daudz olbaltumvielas – apmēram 18 gramus.
Otrs topa produkts ir grieķu jogurts, kas satur 9 gramus olbaltumvielu uz 100 gramiem – neesmu atradusi jogurtu, kas saturētu vairāk olbaltumvielu nekā šis. Tā kā savā mājas lapā nereklamēšu, kuri ir konkrētie produkti, tad meklējiet tos paši veikalu plauktos. Grieķu jogurtu var lieliski saldināt ar 1/3 tējkarotes medu. Dabiski un garšīgi! (Turklāt tik mazā daudzumā medū ir ļoti maz kalorijas)
Trešais produkts ir siers, kas satur 10% tauku un daudz mazāk kalorijas nekā „parastie” sieri. Ir diva veida sieri – viens ir tāds, kas kūst uz maizes (vai rīsu galetēm), otrs – tējas siers, kas nav kūstošs, bet labi var uzgriezt uz tās pašas rīsu galetes vai sagriezt kubiciņos un piemest klāt salātiem.
Par pārējiem piena produktiem – es personīgi savā uzturā nelietoju ne parasto pienu (pat arī ne vājpienu), ne saldos krējumus, ne kefīrus, ne paniņas. Parasto pienu aizvietoju ar ekoloģisko sojas pienu (nopērkams veikalā Prisma vai mazajos eko veikaliņos), to es pievienoju arī kafijai, pārējos piena produktus man it nemaz neprasās. Par kefīru, paniņam gan neko nemācēšu teikt, jo īsti pat neatceros uzturvērtību, katrā ziņā daudz olbaltumvielas tur noteikti nav, ja jau nav manos topu augšgalos.
Un vēl. Es personīgi iesaku uzturā lietot, cik iespējams ekoloģiskus produktus. Piena produktu līnija jau kļūst aizvien bagātāka ar eko līniju – ir nopērkams gan ekoloģisks biezpiens (pie tam, ar vairākām firmu izvēlēm), ekoloģisks piens, jogurti utt.