Mazkalorizētās cukini bumbiņas

Mazkalorizētās cukini bumbiņas pagatavotas cepeškrāsnī,nevis fritētas eļļā. Maksimāli draudzīgas figūrai – ieteicams ēst ar salātiem, brūnajiem rīsiem un kādu mērcīti, piemēram, tomātu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

4-5 gab.cukini (bez mizas svars bija 1200 g)

buntīte dilles

1/2 tējk. sāls

30 g linsēklas (maltas)

100 g pilngraudu auzu pārslas

1 ēd.k. rauga pārslas

1 tējk. oregano garšviela

1/3 tējk. karijs (bet var nelikt)

Pagatavošanas gaita:

Nomizojam cukini un kopā ar dillēm liekam food procesorā un sasmalcinām līdz nepazīšanai 🙂 Bet, ja nav food procesors, tad droši var rīvēt uz pavisam smalkas rīves, tikai darbs būs laikietilpīgāks. Kad cukini sasmalcināts, pievienojam ēdamkaroti rauga pārslas, oregano, kariju un 1/2 tējk. sāli. Samaisām vēlreiz un tad visu masu liekam sietā notecināties – nu kādu pusstundu noteikti, bet visideālāk, ja ir marle, tad var ātri nospiest lieko sulu un mazkalorizēto cukini bumbiņu pagatavošanas gaita kļūs daudz ātrāka.

Kad esam notecinājuši lieko “suliņu” (un tāpēc sākumā vajadzēja pievienot sāli, tas palīdz ivilkt to suliņu ārā), tad masu sajaucam kopā ar samaltām linsēklām. Man linsēklas ir nemaltas, pirms lietošanas tās sasmalcinu kafijas dzirnaviņās. Tad visu masu vēlreiz liekam food procesorā, pieliekam klāt 100 g auzu pārslas un smalcinām atkal līdz viss sajaucies. Var lietot arī auzu pārslu miltus, tad nebūs jāsmalcina, bet gan pietiks, ja vienkārši samaisīsiet sastāvdaļas.

Uzsildām cepeškrāsni uz 180 grādiem, un no izveidotās masas veidojam pavisam nelielas bumbiņas un liekam uz cepamā papīra. Masai jābūt tādai, lai nelīp pie pirkstiem – bumbiņas ir patiešām viegli izveidojamas, jo masa perfekti turas kopā!

Liekam cepeškrāsnī un cepam tās bumbiņas aptuveni kādas 40 min, es pēc kādām 30 min samazināju nedaudz temperatūru uz 170 grādiem. Diemžēl, bumbiņas cepeškrāsnī saplacinājās un kļuva līdzīgākas plāceņiem, bet garša tāpat bija ļoti laba un kuram gan interesē forma!? 🙂 Pieļauju iespēju, ka – pieliekot klāt vairāk auzu pārslas, bumbiņas būs stingrākas un nezaudēs savu formu, bet kalorijas uzreiz tajās būs vairāk. Iespējams, ka bumbiņas būs baudāmākas, ja receptei pievienosim klāt nedaudz olīveļļu – teiksim, kādas 2-3 ēdamkarotes, bet, ja domājam par figūru, eļļa nav nepieciešama. Arī ar sāls daudzumu var variēt.

! Svarīgi – cukini daudzums no 1200 gramiem pēc šķidruma notecināšanas sarūk uz aptuveni 700 gramiem

un vēl – izcepoties bumbiņām cepeškrāsnī, zūd vēl papildu šķidrums un gala produkta svars vēl samazinās uz aptuveni 400 gramiem (kopā).

Mazkalorizētās cukini bumbiņas asniedzam kopā ar tomātu mērci, rīsiem, salātiem vai arī – kā sirds vēlas!

Uzturvērtība manis pagatavotajām cukini bumbiņām:

100 g – 192 kcal, OB – 11 g, OH – 19 g, TK – 3.7 g

 

Write a comment

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.