Sulīgais ābolu pīrāgs – salds un veselīgs bez pievienota cukura un baltajiem miltiem. Bezgrēka pīrāgs pēcpusdienai.
Ābolu sezonā maksimāli izmantojam ābolus visdažādākajās receptēs, bet visbiežāk – tieši saldajos ēdienos.
Tad nu lūk – vēl viena saldā recepte no manis – saldais ābolu pīrāgs bez cukura un baltajiem miltiem.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Pamats:
170 g auzu pārslas
100 ml sojas piens (es ņēmu Alpro)
30 g kokosriekstu skaidiņas
100 g dateles (mīkstas)
15 ml olīveļļa
Pildījums:
300 g āboli (šie būs blenderēšanai)
300 g āboli (likšanai pa virsu)
20 g kartupeļu ciete
50 g dateles
10 g linsēklas
kanēlis
20 ml sojas krēms (ja nav, tad lejam to pašu Alpro sojas pienu klāt)
Virsa:
80 g dateles
70 g auzu pārslas
150 ml sojas piens
Pagatavošanas gaita:
Sākumā izvedojam pamatni – sablenderējam visas pamatnes sastāvdaļas un klājam cepamaja formā, kura ieklāts cepamais papīrs – man bija apaļā forma – 28 cm diametrā. Sākumā varbūt liksies, ka masa ķep pie rokām, taču to tīri labi varēs izklāt pa cepamo papīru, galvenais nedaudz pacietību! Kad tas izdarīts, liekam cepamo formu cepeškrāsnī, kas jau uzsildīta uz 180 grādiem. Cepam kādas 10 minūtes, tikmēr varam sagatavot pildījumu.
Nomizojam visus ābolus – ja āboli ir no pašu dārza vai laukiem, tad varam arī nemizot. Galvenais, lai āboli būtu saldi un sulīgi! Āboli, kuri domāti blenderēšanai tiek sajaukti kopā ar visām pārejām sastāvdaļām – liekam blenderī jeb food procesorā kartupeļu cieti, dateles, linsēklas, sojas krēmu un visu sablenderējam līdz šķidrai masai. Šo masu lejam iekšā cepamajā formā, kad jau pagajušas 10 minūtes un pamatne pacepusies. Kad ielieta masa, nedaudz padzesējam – neliekam atpakaļ cepeškrāsnī – tikmēr sagriežam ābolus, ko likt pa virsu – griežam šķēlītēs. Tad pārkaisām ar kanēli un liekam cepties. Būtībā kūka ir gatava, tikai jāuzcept, bet es izdomāju, ka vajag vēl tādu virsējo kārtu uztaisīt un kamēr kūka cepas, tikmēr, ja ir vēlme, gatavojam pašu virsu.
Sablenderējam visas virsas sastāvdaļas – auzu pārslas, dateles un sojas pienu un kad kādas 5 minūtes pīrāgs ir pacepies, pārlejam šo virsas masu pīrāgam virsū – sanāk uzliet tieši uz āboliem. Un cepam vēl kādas 25 minūtes – jeb līdz kamēr gatavs 180 grādos. Pēc tam izņemam ārā no cepeškrāsns un atdzesējam un tikai tad pīrāgu griežam gabaliņos. Ābolu pīrāgs sanāk gards, salds un sulīgs!
Uzturvērtība:
Viens gabaliņš sver aptuveni 150 grami un tas nozīmē – 276 kcal, OB – 5.08 g, OH – 44.2 g, TK – 5.7 g