Smilšu mīkla bez olām – vegāniskā smilšu mīkla derēs visiem, kuri uzturā nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus. Vegāniskā smilšu mīkla ir bez sviesta un olām, ir izmēģināta un lieliski derēs cepumiem vai kūku pamatnēm. Pagatavošana pavisam vienkārša!
Nepieciešamās sastāvdaļas 500 gramiem smilšu mīklas:
240 g ekoloģiski kviešu milti
150 g ekoloģisks margarīns (velams bez palmu eļļas)
80 g cukurs (šoreiz ņēmu balto, bet var arī brūno)
šķipsniņa sāls
1 tējk. kanēlis
Pagatavošanas gaita:
Bļodā sajaucam miltus ar 10 g cukura, sāli un kanēli. Tad pievieno margarīnu, kur ir tikko izņemts no ledusskapja (auksts). Visu sajauc ar pirkstiem. Cukuru samaļ kafijas dzirnavinās līdz pūdercukura konsistencei, ja ņemam brūno – tad tas arī jāsasmalcina. Cukuru sajauc ar pārejo masu un maisa ar rokām, līdz kamēr izveidojas viendabīga masa un tūlīt jau arī saveļas smilšu mīklas bumbiņa. Liek ledusskapī vismaz uz 1 h, bet droši var arī ilgāk un izmantot cepšanai nākamā, aiznākamā utt.dienā (glabājas ilgi, tapēc var šādas sagataves sagatavot jau iepriekš, laicīgi, piemēram, uz Ziemassvētkiem).
Izmanto: kūku pamatnēm, sviesta cepumiņiem, pievienojot garšvielas – arī piparkūkām (recepte sekos!).
! Šī ir svētku maltīte, kuru vajadzētu izmantot tikai īpašos, svinīgos gadījumos, nevis iekļaut savā uzturā ikdienā.
Jebkurā gadījumā vislabākā izvēle noteikti būs gatavot pašam savu mīklu un cept pašam savus cepumiņus, jo zinām sastāvu, atšķirībā no veikalā pieejamajiem cepumiem, kuru sastāvā var būt e vielas, kuras var būt kaitīgas veselībai.
Uzturvērtība:
100 g smilšu mīklas satur:
434 kcal, OB – 6.4 g, OH – 45.6 g, TK – 24.8 g